Stomatološka ordinacija Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Protetika

Protetika

Zubna protetika (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama.

 

Kada su svi zubi na broju, sile koje se stvaraju u ustima pravilno se raspoređuju na sve zube u čeljusti. Stražnji su zubi iznimno važni zbog pravilne funkcije i stabilnosti cijele čeljusti, preko njih se prenose sva opterećenja kojima smo izloženi tijekom cijelog dana (nepravilni pokreti prilikom jela , sav stres i napetosti prenose se na zube - stiskanje).

 

Zato je jako važno da su ti zubi čvrsti, pravilno raspoređeni i da su svi u zubnom nizu. Ako nedostaje neki zub, to se može nadomjestiti.

 

Svi fiksnoprotetski radovi u PSO Dr. Stojkanović se prave  na sljedečim materijalima:

 • Metal – keramika (legura dentalnog čelika i keramikom)
 • Cirkonu
 • Emaxu
 • Empressu

 

Po čvstoći je najjači cirkon i ima  najbolje prekrivanje tamnog zuba te od njega izrađujemo i mostove , a po prozirnosti i prirodnosti je najljepši stakleni porculan Empress.

 

Emax se zadnji od njih  pojavio na tržištu i ima svojstva  čvrstoće i prozirnosti, tj. visoke estetike.

 

Empress, iako  je delikatan pri manipulaciji tehničaru i doktoru, jako je čvrst kad je cementiran i izgleda potpuno prirodno kao nova caklina.

 

Svi protetski radovi izrađuju se u zubotehničkom laboratoriju na temelju otisaka uzetih u ordinaciji.

 

Krunica prekriva zub u cijelosti da bi ga zaštitila. Osim estetskih razloga, vrlo često se kruna postavlja na zub čija je kruna jako destruirana i postoji opasnost od pucanja zbog jakih žvačnih sila.

 

Krunice se mogu izrađivati od metal-keramike ili bezmetalne keramikecirkon ili E-Max. Tako izrađena kruna ima transparentnost i translucenciju prirodnog zuba, nema tamnih rubova koji se s vremenom znaju pojaviti kod metal keramike.

 

Krunice izrađene u potpunosti od keramike (staklokeramika, bezmetalne krunice) predstavljaju ljepšu i bolju alternativu klasičnim metal-keramičkim krunicama. Za razliku od metal-keramike, potpuna keramika omogućuje prirodnu translucenciju i prodor svjetlosti kroz zub i krunicu što rezultira prirodnim izgledom nadomjestka.

 

KAKO SE BRINUTI O POTPUNIM KERAMIČKIM KRUNICAMA?       

Nakon što se potpune keramičke krunice zacementiraju, one sa zubom čine jednu cjelinu i kao takve ih treba tretirati kao svoj vlastiti zub. Jedna od prednosti potpune keramike nad metal-keramikom je vrlo precizno dosjedanje ruba krunice na brušeni zub pa se hrana ne zadržava na tom rubu, što nije slućaj kod metal-keramike. Čišćenje podrazumjeva upotrebu fluoridne paste za zube i četkicu odgovarajuće tvrdoće te upotrebu zubnog konca kojom se čiste plohe između zuba. Trebalo bi svakih 6 mjeseci posjetiti stomatologa kako bi se napravilo profesionalno čišćenje i uklonio zubni kamenac.

 

JESU LI KRUNICE UVIJEK NAJBOLJE RJEŠENJE?

Krunice ne bi trebale biti prvi izbor za poboljšanje estetike zato što se brusi značajni dio krune zuba. Manje invazivne metode uključuju ljuskice (veneers) i onlay-e/overlay-e. Krunice se preporučuju u slučajevima kada je kompromitirana čvrstoća zuba.

 

KOJI JE VIJEK KRUNICE?

Najviše ovisi o tome koliko pacijent vodi brigu o svojim zubima. Krunice iziskuju povećanu oralnu higijenu, uz savjete stomatologa na kontrolnim pregledima 2 puta godišnje. Ukoliko se pridržavate uputa, krunice mogu potrajati 10-15 godina.

 

Most - protetski nadomjestak kojim se nadoknađuje više zuba. Zub koji nedostaje poveže se krunicama za dva ili više susjednih zuba. Most je fiksnoprotetski rad koji se trajno cementira na zube nosače.

 

Razvojem novih sustava keramike danas je moguće napraviti trajne i čvrste mostove bez korištenja metalne osnove. Na prednjim zubima se izrađuju mostovi od potpune keramike koji estetski u potpunosti nadomještaju prirodan izgled zuba. Zbog ograničenja materijala u smislu elastičnosti, potpuno keramičkim mostovima se može premostiti prostor od jednog zuba. To znači da potpuno keramički mostovi mogu sadržavati maksimalno 3 člana. Sve prednosti koje imaju potpune keramičke krunice vrijede i za ovu vrstu mostova. Za veće raspone te za mostove na stražnjim zubima (kutnjacima) koriste se potpuni keramički mostovi koji kao osnovu sadrže cirkon.

 

Cirkonska konstrukcija se izrađuje vrlo preciznom računalnom CAD/CAM tehnologijom. Skeniranjem gipsanog modela u računalo, tehničar u posebnom programu modelira konstrukciju koja se zatim "izrezbari" iz cirkonskog bloka. Na dobivenu konstrukciju se zatim nanose slojevi keramike i postiže se prirodna estetika zuba. Zbog svoje bijele boje, na koju se nanose slojevi keramike, cirkonom se može postići živa, prirodna boja zuba.

 

Keramičke fasete/ljuskice ili veneers su tanke, individualno izrađene ljuskice koje prekrivaju prednji dio zuba korigirajući tako njegove nedostatke. Izrađuju se od potpune keramike što im omogućuje da u potpunosti oponašaju prirodne zube do te mjere da ćete razliku znati samo vi i vaš stomatolog.

 

DA LI SAM DOBAR KANDIDAT ZA LJUSKICE?

Navest ćemo samo neke od razloga zašto preporučamo ljuskice:

 • Oštećeni i otkrhnuti zubi - trauma ili karijes su najčešći razlozi oštećenja zuba. Pacijenti koji škripe zubima ili imaju nepravilan zagriz troše svoje zube znatno brže. Takvi zubi lakoćom mogu biti vraćeni u prvobitno stanje keramičkim ljuskama.
 • Promjenjena boja zuba - Efekt izbjeljivanja traje oko dvije godine ali nije uvijek moguće izbjeliti zube do željene nijanse najčešće zbog konzumiranja kave, crnog vina, čaja ili pušenja. Ljuskicama je moguće korigirati svako obojenje zubne cakline.
 • Dijasteme - oduvjek ste željeli uravnotežen osmijeh. Imate lijepe zube ali prevelike i nepravile razmake između zubi. Ljuskice će riješiti vaš problem uz minimalno brušenje zubne cakline.
 • Zbijeni zubi - izgled je danas važniji nego ikad prije. Ljuskice mogu znatno pomoći kad su u pitanju problemi poput zbijenih zuba. Iako ljuskice možda nisu prvi izbor za zbijene zube (ortodontska terapija traje oko 2 godine), za zube koji nisu pretjerano "iskrivljeni", ljuskice mogu biti postavljene tako da se dobije ravan izgled zuba.

 

ČINJENICE KOJE MOŽDA ŽELITE ZNATI O LJUSKICAMA:

 • Potrebno je odstraniti već od 0,2 mm cakline ili više, proces je ireverzibilan. Izrada ljuskica traje oko tjedan dana.
 • Za to vrijeme najčešće nisu nužni privremeni nadomjesci zbog minimalnog uklanjanja zubne cakline, ako se ipak pokaže potreba privremeni nadomjesci se vrlo lako i brzo naprave u istoj posjeti u ordinaciji. Između brušenja zuba i cementiranja gotovih ljuskica zubi mogu reagirati na toplo i hladno.
 • To je normalno i javlja se zbog uklanjanja površinskog sloja cakline. Sve reakcije zuba nestaju s trajnim cementiranjem ljuskica.
 • Ljuskice nakon cementiranja postaju 3-4 puta čvršće od cakline.

 

KOJA JE TRAJNOST KERAMIČKIH LJUSKICA?

Trajnost ljuskica je oko 3 - 7 godina. Ljuskica nije otporna na lom kao krunica zbog tanke građe, te je potrebno pripaziti kod odgrizanja tvrde hrane. Nisu preporučljive kod osoba koji škripe zubima jer ih jake sile mogu otrgnuti.

 

ZAKAŽITE PREGLED PUTEM ON-LINE FORMULARA