Stomatološka ordinacija Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Profilaksa

Profilaksa

U stomatologiji, primarna profilaksa obuhvaćala bi sve one postupke koji za cilj imaju sprječavaju razvoj karijesa ili parodontne bolesti te se primarno provodi kod djece kao i kod odraslih.

 

SVI GOVORE O PROFILAKSI – ALI ŠTO JE PROFILAKSA I KOJI USPJEH ONA POSTIŽE?

Općenito govoreći, profilaksa obuhvaća niz medicinskih/stomatoloških mjera čiji je cilj sprječavanje bolesti. Konkretno u stomatologiji, primarna profilaksa obuhvaćala bi sve one postupke koji za cilj imaju sprječavaju razvoj karijesa ili parodontne bolesti te se primarno provodi kod djece kao i kod odraslih osoba. Najčešće se pod terminom profilaksa misli na profesionalno čišćenje zuba i individualne upute za samostalno održavanje oralne higijene. Doktori dentalne medicine, čije je dugoročno očuvanje zuba, pod profilaksom prije svega misle na profesionalnu podršku i indvidualne upute za samostalno održavanje oralne higijene.

 

ZAŠTO JE POTREBNA PROFILAKSA?

Danas je poznato preko 500 vrsta bakterija koje žive u ustima čovjeka (više nego u bilo kojem drugom dijelu tijela), no većina nije opasna. Onih nekoliko desetaka vrsta za koje je dokazano da mogu uzrokovati patološke promjene zapravo je lako kontrolirati, pod uvjetom da posjedujete znanja i sredstva. Detaljne upute o načinu održavanja oralne higijene i za to potrebnim sredstvima možete dobiti nakon stomatološkog pregleda u našoj ordnaciji!

 

ŠTO JE iTOP?

iTOP – individualan pristup oralnoj higijeni, podrazumijeva izuzetno efikasnu oralnu higijenu, kojom nećemo izazvati oštećenja tvrdih i mekih tkiva u ustima, a ostvarujemo je kroz saradnju, sistematsko podučavanje pacijenta i kontrolu. iTOP se temelji na tri važna uporišta: saradnji, efikasnosti i atraumatičnosti. Kada znamo da je danas kontrola nad plakom 100% moguća, onda je jasno da su krvarenje desni i loš zadah simptomi pogrešne, nedovoljne ili nepotpune oralne higijene. Ali to su ujedno pokazatelji koji nude najbolju šansu za motiviranje pacijenta i promjenu njihovih loših navika oralne higijene.

 

ČETKICA ZA ZUBE – OSNOVNO SREDSTVO!

Vlakna uobičajenih četkica za zube su predebela i pretvrda kako bi očistila kritična mjesta oko sulkusa, a da se pritom previše ne pritišće. Posljedica: ti dijelovi ostaju neočišćeni ili dolazi do povlačenja zubnog mesa. Nepobitna znanstvena činjenica je da tanje dlačice velike čvrstoće i izuzetne fleksibilnosti (npr. CURENr vlakna Curadenovih četkica od 0,15; 0,12; 0,1 mm) osiguravaju temeljitije čišćenje u najosjetljivijem području uz rub zubnog mesa te oko rubova krunica. Sa CS 5460 već je lagani pritisak dovoljan za uklanjanje plaka u sulkusu bez traume zubnog mesa.

 

ŠTA JE INTERDENTALNA ČETKICA?

Interdentalna četkica obuhvaća interdentalni prostor i atraumatična je, te predstavlja drugu temeljnu “napravu” za održavanje čistoće zuba. Četkicom se čisti 60% površine zuba, no čak 40% površine ostaje netaknuto nakon četkanja. Rješenje predstavlja interdentalna međuzubna četkica koja je veličinom vlakana prilagođena prostoru. Redovitom uporabom CURAPROX “prime” četkice možemo nadopuniti glavni nedostatak običnih četkica za zube – manjak interdentalne kontrole plaka. Curaprox “prime” četkica obuhvaća u potpunosti interdentalni prostor čuvajući intaktnu papilu i time doprinosi potpunoj prevenciji gingivitisa i lošeg zadaha.

 

STRUGAČ ZA JEZIK

Idealno sredstvo za uklanjanje neugodnog okusa, a u nekim slučajevima i jedina terapija zadaha iz usta. Loš zadah nastaje od anaerobnih bakterija koje se nalaze u naslagama plaka, u parodontalnim džepovima, interdentalnim prostorima i papilama jezika. Rješit ćete ga se jednostavno, upotrijebite strugač za jezik 1-2 puta dnevno u 5 poteza.

 

TEKUĆINA ZA ISPIRANJE USNE ŠUPLJINE

Tekućina za ispiranje usne šupljine je pomoćno sredstvo u higijeni usne šupljine, a da bi bila učinkovita trebala bi sadržavati spojeve koji sprečavaju rast i prijanjanje bakterija za površine u ustima. Klorheksidin – diglukonat je najučinkovitiji antibakterijski spoj koji danas postoji na tržištu. Njegova je upotreba sigurna, djelotvorna i preporuča se gotovo svima. Npr. Tekućina CURASEPT ADS, ugodnog je ukusa i bez obojenja zuba, a možemo kontrolirati plak i smanjiti njegov razvoj bez poznatih neželjenih efekata.

 

ZAKAŽITE PREGLED PUTEM ON-LINE FORMULARA