Stomatološka ordinacija Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Vaše zdravlje je dragocjeno i to je najvažnije. Samo kirurški zahvati obavljeni u profesionalnoj i kvalitetnoj ordinaciji dolaze u obzir kada je u pitanju Vaše zdravlje!

Oralna kirurgija je specijalistička djelatnost dentalne medicine a najčešći oralno-kirurški zahvati su vađenje umnjaka, komplicirana vađenja impaktiranih i retiniranih očnjaka ili umnjaka, resekcije korijena zuba te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zuba. Oralna kirurgija obuhvaća i rekonstrukciju estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine s preprotetskim i predimplantološkim zahvatima (nadogradnja čeljusti umjetnom kosti, dizanje sinusa- sinus lift itd.). U suradnji s ostalim specijalnostima dentalne medicine, osobito tijekom ortodonske terapije, ponekad je potrebno izvaditi pojedine zdrave zube, mliječne ili trajne kako bi terapija bila uspješna i cjelovita.

Svi zahvati oralne kirurgije rade se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti su bezbolni!

Apikotomija

Apikotomija je operativni zahvat kojim se odstranjuje vrh korijena zajedno sa patološkim tkivom (granulom, cista) koje se razvilo oko njega. Patološki proces najčešće nastaje nakon neadekvatne endodontske terapije ili neliječenja zuba ako je avitalan. Apikotomija daje mogućnost očuvanja zuba koji je bio indiciran za vađenje nakon što se ne može konzervativno izliječiti.

Alveotomija

Alveotomija je kirurški zahvat kojim se vade impaktirani umnjaci. Impaktirani umnjaci mogu biti bezbolni i normalno niknuti u zubni luk. Međutim, kada im je smjer nicanja nepovoljan ili nema dovoljno mjesta za nicanje, mogu izazvati simptome poput boli i oticanja. Ukoliko do toga dođe, indicirana je akveotomija

Cistektomija

Cistektomija – ciste najčešće nastaju iz upalnog tkiva (granuloma), nakon traume ili su razvojne etiologije. Ukoliko se cista ne odstrani, ona nastavlja svoj rast i tako razara kost. Može dovesti do bolova i oticanja. Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuje cista. U šupljinu koja ostane nakon njenog odstranjena može se aplicirati umjetna kost kako bi cijeljenje kosti bilo u punom opsegu.

Frenulektomija

Frenulektomija – ponekad nakon nicanja gornjih sjekutića ostane razmak između dva prednja sjekutića. Uzrok tome može biti abnormalno razvijen frenulum. Operativni zahvat kojim se taj frenulum odstranjuje naziva se frenulektomija. Nakon toga slijedi ortodontska terapija zatvaranja razmaka tj. dijasteme.

 

ŠTO pacijenti trebaju znati  kod oralnokirurškog zahvata

Da bi se izbjegle neugodnosti i neželjene posljedice nakon obavljenih oralnokirurških zahvata pacijenti se moraju pridržavati slijedećih uputa:

  • Na dan operativnog zahvata ne ispirati usta, a od slijedećeg dana eventualno čajem od kamilice ili kadulje.
  • Ne konzumirati vruće napitke i hranu neposredno i samo tekuće stvari prvih 24 sata nakon zahvata.
  • Prvih 8 sati naizmjence držati ledeni oblog izvana (15min oblog, 30min bez obloga).
  • Spavati u lagano povišenom položaju uz pomoć jastuka prvih 24 do 48 sati nakon operacije.
  • Nakon što popusti anestezija, analgetici po potrebi (voltaren, ketonal, analgin...)

Ne uzimati aspirin, andol i druge analgetike koji sadrže acetil-salicilnu kiselinu jer mogu izazvati krvarenje.

ZAKAŽITE PREGLED PUTEM ON-LINE FORMULARA