Stomatološka ordinacija Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Endodoncija

Endodoncija

Liječenje zuba spada u opću stomatologiju te se odnosi na terapiju zubne pulpe. Samo liječenje zuba iglicama vrlo je delikatan zahvat jer zahtijeva veliku preciznost doktora dentalne medicine koji ulazi u samu srž zuba kako bi liječio upalu živca i samim time spasio zub.

 

Najefikasnije metode liječenja strojnom endodoncijom omogućuju jako dobre rezultate i jako dobru statistiku spašavanja zuba.

U PSO Dr. Stojkanović  pobrinut ćemo se da spasimo i izliječimo Vaš zub kako biste izbjegli zubobolje i veće dentalne terapije.

 

KADA JE POTREBNO LIJEČENJE ZUBA?

Liječenje zuba iglicama (endodoncija) potrebno je u slučajevima kada karijes zahvati već i pulpu (živac) zuba. Tada je potrebno odstraniti karijes i pulpu te započeti s procesom liječenja. Proces liječenja uključuje čišćenje, proširivanje i punjenje kanala. Nakon što je proces liječenja završen, izrađuje se kompozitni ispun ili protetski nadomjestak, ovisno o stanju zuba.

 

KAKO IZGLEDA POSTUPAK LIJEČENJA ZUBA?

Kako bi liječenje bilo u potpunosti završeno, potrebno je prvenstveno otvoriti zub te izvaditi inficirani živac (pulpu zuba), očistiti kanal/e korijena zuba te očišćeni kanal popuniti umjetnim materijalom koji će spriječiti napredak bakterije.

Nakon što se kanali popune umjetnim materijalom najčešće se postavlja ispun (plomba) no ukoliko je veći dio zuba zahvaćen karijesom tada je moguće kreirati protetski nadomjestak poput inlaya, onlaya ili overlaya, a u nekim slučajevima potrebno je izraditi zubnu krunicu.

 

Samo liječenje je potpuno bezbolan tretman te se pacijenti ne moraju bojati boli.

 

BOLI LI ZUB UVIJEK KADA SE UPALI ŽIVAC?

Na žalost pacijenata, ne boli! Bol kao simptom ne mora se nužno pojaviti kada dođe do upale zubne pulpe. Zubna pulpa (živac) može se inficirati bez da se pojavi bol kao simptom. U tom slučaju, infekcija može uzrokovati granulom tj. upalu kosti u prostoru iznad (ispod) samog korijena zuba.

 

Granulom u tom slučaju može mirovati ili rasti kroz vrijeme bez da pacijent ima ikakve simptome ili su simptomi toliko slabi da pacijent ne primjećuje problem. Ukoliko granulom ima tendenciju rasta, može se razviti u akutni periapikalni proces koji sa sobom donosi i velike bolove i otekline, a ponekad uzrokuje i pojavu fistule (bijela tvorevina slična gnojnom prištiću koja se javlja na korijenu zuba).

 

U pojedinim slučajevima, doktor dentalne medicine može prepisati i antibiotik. Ako je riječ o velikoj upali tada antibiotik smiruje upaljeno područje no bitno je naglasiti da u slučaju zubobolje trebate posjetiti stomatologa koji će Vam prepisati antibiotik ukoliko ima potrebe, te ga nikako ne uzimati na svoju ruku.

Vrlo je bitno znati kako upaljeni živac treba odmah liječiti kako bi se spriječio daljnji razvoj bolesti koji može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema!

ZAKAŽITE PREGLED PUTEM ON-LINE FORMULARA