Stomatološka ordinacija Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Bolesti usta i parodontologija

Bolesti usta i parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog mesa (upale desni). Procjenjuje se da danas sve više ljudi ima problema s nekim oblikom bolesti desni, a više se ne može osloniti ni na dobne skupine koje su izložene različitim oblicima parodontalnih bolesti. Najčešći način za liječenje parodontoloških problema je metoda kiretaže zubnog mesa.

 

Preventiva je ključ! Kada je riječ o parodontologiji, vrlo je bitno održavati određenu preventivu kako bi se izbjegli problemi sa zubnim mesom i bolesti kao što je parodontoza.

 

Problemi upale gingive koji dovode do paradentoze ako se ne liječe jedna su od češćih bolesti današnjice. Odavno je dokazano da problemi upale gingive i velika prisutnost bakterija mogu ozbiljno utjecati na zdravlje organizma, a ne samo na gubitak zubi. Na ovaj problem se danas sve više obraća pažnja. Otok, crvenilo, krvarenje zubnog mesa znak su gingivitisa, tj. upale, a ona ako se ne liječi dovodi do paradentoze, tj. povlačenja gingive, gubitka kosti i na kraju gubitka zubi.

 

Terapija se može, ovisno o stepenu, vrsti i etiologiji bolesti, sastojati od mehaničkog čišćenja naslaga, tj. ultrazvučnog čišćenja kamenca, kiretaže gingive i paradontalnih džepova, nalaza bakterijskog brisa, medikamentozne terapije, kirurške obrade, air flow, itd.

 

Probleme povučene gingive, tj. recesije gingive na pojedinim mjestima riješavamo malim hirurškim zahvatima, zatvaranjem vlastitim transplantatom ili tehnikom membranama. Razlozi nastanka bolesti su mnogobrojni, a najčešče su, u pojedinog pacijenta, kombinacija nekoliko etiologija.

 

Pravilno i redovito četkanje zubi i ultrazvučno čišćenje kamenca su osnovni preduvjet za sprečavanje nastanka. Čišćenje kamenca danas se propagira svakih 3-6 mjeseci, a ne samo jednom godišnje i to je najmanje što možete napraviti za zdravlje zubi jer skidanjem naslaga otklanjamo bakterije te se spriječava upala i povlačenje gingive.

 

Osnovne pogreške koje susrećemo kod pacijenata:

  • ne dovoljno i ne temeljito četkanje
  • ne dovoljno ili uopće četkanje zubi sa unutarnje strane prema usnoj šupljini nego isključivo izvana
  • prejako, preintezivno, prečesto četkanje koje će odgurnuti gingivu
  • kada vide krv kod četkanja prestaju četkati umjesto da ta mjesta četkaju bolje i izmasiravaju gingivu pa će problem krvarenja za par dana prestati
  • ne dolaze na čišćenje kamenca uopće ili ne redovito
  • mišljenje da problem upale, otoka, crvenila, krvarenja gingive nije veliki problem za općenito zdravlje zubi i organizma

ZAKAŽITE PREGLED PUTEM ON-LINE FORMULARA